De ce-și pun cuplurile o mie de poze cu ei pe Facebook?

Eu sunt un om destul de sensibil și romantic. Îmi place când văd cupluri fericite peste tot, mai puțin alea care-și pun 1500 de poze pe săptămână cu iubirea vieții lor. Poze la brunch, poze la party, poze în oraș, poze cu părinții, cu cadourile de la ei. Pare-se că sunt mai fericiți în pozele alea decât în viața reală. Înainte să vă enervați, haideți să vă prezint o situație, ceva ipotetic.

Să zicem că tu ești Vasile. Ai vreo 20 de ani și decizi să te combini cu o gagică. Deja v-ați pus in a relationship și v-ați dat check-in-uri. Totul merge ca uns. Aveți poze de toate felurile: poze de Revelion, de Crăciun, de ziua ei, de ziua ta, în vizită la bunicii ei, la mare, la munte. Dar la un moment dat, Getuța, să zicem, nu mai vrea să fie cu tine sau te înșală. Bun, PAPUCII! Te apuci să scoți toate 1500 de poziki de pe Facebook și mergi mai departe.

Zilele trec și tu postezi clipuri și piese triste de dragoste, poze de pe tumblr. Toată lumea știe că suferi. Zilele se fac luni și tu te îndrăgostești. Dai peste Ioana cu care faci aceleași lucruri, postezi pozele, umpli Newsfeed-ul. O înlocuiești pe anterioara doar cu un chip. Toată lumea vede treaba asta. Mai ales la scurt timp după prima. Dar nu asta e important, important e că iubirea devine mai mult iubire online, decât offline. Încep certurile pe poze, încep certurile pe poze vechi cu fosta, pe relația veche. În pozele de pe Facebook sunteți foarte fericiți, toată lumea vă zice ce bine vă stă împreună, dar în viața reală îți vine să te muți pe Lună, să scapi de Ioana.

Ghici ce se întâmplă în continuare? Trece un an și te desparți și de Ioana. Apoi totul devine un cerc vicios. Ți-ai listat pe Facebook femeile cu care ai făcut o mie de poze. Ai dat untag, ai șters amintiri și-ai mers mai departe. Vine apoi Andreea, Gicuța, Dorela și multe alte gagici cu care faci la fel.

Cam unde e intimitatea din Facebook dacă tu te mândrești tuturor cum schimbi gagicile o dată pe an și le duci în aceleași locuri și faci aceleași lucruri cu ele?  Tot speri că dacă păcălești lumea cu zâmbete false,  like-urile o să te ajute să-ți dai seama dacă ești fericit cu adevărat.

Dar ce încearcă Vasile de fapt să demonstreze? Că nu e vreun prost. Că nu e chiar urât. Că are cu ce. Că el nu e singur și trebuie să dovedească tuturor, în mod constant, că el e fericit cu gagicile lui. Dar, de fapt, validarea prin like-uri și comentarii, e un fel de nesiguranță personală. Pentru că nu era așa de fericit cu gagicile astea, dar vedea că lumea îi zice ce cuplu frumos sunt și că sunt invidioși, așa că a continuat să caute fericirea virtuală, pentru că aia din relație era inexistentă.

Cunoașteți pe cineva ca Vasile? Și eu. Am zeci de oameni așa în lista de prieteni. Pot să-mi dau seama de drame și de cine și cu cine e combinat doar dând scroll cam 10 minute. Și nu știu dacă e chiar plăcut să invadez în halul ăsta viața intimă a unui cuplu, a mai multor cupluri.

De ce-și pun cuplurile un milion de poze cu ei și ne anunță tot ce fac? Nu știu, dar la fel ca autoritățile, mi-ar plăcea să fiu luată prin surprindere. Să zic, ia uite, bă, nici nu știam că ăștia doi sunt combinați. Mișto! Mi se pare de bun simț să pui câteva  poze cu al tău, sau a ta, da. Dar să fie 10 pe zi sau 10 pe săptămână, deja e tras de păr. Și când situația e trasă de păr, știi că pe tine nu te mai trage de păr, de mult. Dacă știi ce vreau să zic 🙂