Scurt ghid: Cum să fii fanul unui artist imediat după ce moare

Ați observat cât de simplu merge treaba pe Facebook? Nu pornesc articolul cu o laudă adusă lui Mark Zuckerberg, deși kudos for this social media thing, dude. Cel mai comun lucru pe care-l vezi pe Facebook, mai comun decât unfriend-urile de ziua ta, este un soi de parastas/priveghi online pentru artiști. Ați observat cum Newsfeed-ul devine un soi de zumzăială fără cap despre cum artistul ăla care moare în momentul ăla devine artistul preferat al întregului Facebook? Eu am observat.

Am observat asta când a murit George Michael, Chris Cornell, Chester de la Linkin Park, Robin Williams, David Bowie. Am observat când a murit și Denisa manelista, sau Ciuculete sau orice artist de orice fel. Surprinzător cum după război mulți vitezi se arată doar ca să mai primim niște validare sub forma monedei mondiale de validare: like-ul.

Hoarda de așa-ziși fani postează piese, clipuri, citate sau statusuri despre cât de mult au fost afectați de moartea artistului nu-știu-care. Mișto atunci când chiar e artistul tău preferat și te-a format, ai devenit cine ești astăzi cam 5% datorită lui sau ai trecut prin momente ascultându-i muzica sau văzându-i filmele și interpretările. Acolo chiar mi se pare un omagiu onest. Dar uneori acest omagiu de-a umple Newsfeed-ul cu moartea artistului e doar o dovadă pură de ipocrizie.

Respectivii postatorici de omagii fac asta la fiecare moarte de vedetă, dându-se răniți și afectați, doar pentru că se simt nesiguri în legătură cu propria persoană și au nevoie de încurajări. Ăștia care o faceți doar de dragul like-urilor, am câteva sfaturi pentru voi, însoțite de câteva gânduri sincere:

  1. Dacă ai ascultat o singură piesă sau ai auzit-o la radio, sau ai văzut în trecere un film cu respectivul la TV nu înseamnă că ești fan. Asta înseamnă doar că te milogești pentru like-uri.
  2. Cum aduci un omagiu persoanei respective prin minciună și validarea propriei persoane?
  3. Nu vreau să fiu self-righteous aici, dar like-urile alea n-o să ajungă la el. Vrei să arăți tuturor că ești fan? Continuă să îi apreciezi muzica, sau arta și fii sincer. 
  4. Știu că așa funcționează online-ul ca un fel de validator de personalități fragile, dar chiar simți nevoia să îți hrănești nesiguranța pe baza unei povești triste? Aici vreau să subliniez că atunci când văd oameni care postează despre același artist, susținând că-s fani adevărați, când e clar că habar n-au pe ce planetă trăiesc e ca atunci când moare un coleg de la școală cu care n-aveai nicio treabă. Ba dimpotrivă, chiar nu-l suportai. Apoi dacă se duce, o dai pe prietenie și susții în fața lumii că erați tovarăși la cataramă.
  5. Mulți oameni apreciază artiștii mișto, dar doar pentru că așa au văzut la alții, nu pentru că o cred cu adevărat. De ce vrem să fim ceva ce nu suntem? 

Vai, ce tânăr era! Vai, ce voce avea! Vai, ce frumoasă era! Ce păcat! Nu-mi vine să cred! 

Îmi amintesc când a murit Chester de la Linkin Park. A fost printre puținele morți din industrie care m-au afectat cu adevărat. Sunt un copil al anilor ’90-00, am crescut cu muzica lui. M-am sărutat prima oară pe muzica lui. Am avut prima mini-depresie adolescentină pe muzica lui. La el am văzut prima oară tatuaje. El mi-a dat gustul muzicii rock de-atunci. La el am văzut o prezență scenică emoționantă și captivantă. El m-a inspirat să încerc să fac ceva cu muzica. Îmi amintesc cum arătam în toți anii în care am ascultat Linkin Park și fiecare sentimente, întâmplare și om care mi-a trecut prin viață în perioada aia. Dar când vedeam Newsfeed-ul împânzit de tristețuri, ale unor oameni care habar nu aveau mare lucru de Linkin Park, dar văzuseră că se strâng like-uri, mă apucaseră spumele. 

Nu o să înțeleg și nu am înțeles vreodată mișcarea de turmă din online. Dacă cineva postează ceva, trebuie să existe un lanț întreg de oi care fac același lucru, fără să găsească niciun pic de adevăr în postarea aia. Zucky vă folosește ca un tool de răspândit știri fără să vreți. Deveniți niște boți fără minte și gânduri proprii.

Cherish artists after they die! Nu vă dați răniți în aripioare pentru like-uri. Cea mai scârboasă chestie e că se observă. Toată lumea știe.