De ce e Crăciunul cea mai tristă sărbătoare

Te-ai uitat vreodată prin newsfeed-ul de Facebook în perioada sărbătorilor? Toți, care mai de care, se îmbracă, se aranjează, își așază hainele și cadourile sub pom în formula perfectă de fericire. Ca și cum vor să pară ceea ce nu sunt. Au uitat de certurile și geloziile, neajunsurile, înșelatul, discuțiile financiare, lipsa dorinței, probleme de sănătate. Au uitat și de faptul că nu prea e chiar așa de roz situația precum pare în pozele pe care le pun pe Facebook. Cămașa e la dungă, dar viața lor e strâmbă. Lasă! Acum e Crăciunul. Trebuie să vadă lumea că suntem fericiți. Hai să o cer de soție! Hai să pun poze cu mâncare! Hai să scot rochița cea mai frumoasă din sertar. Totul pentru o poză amărâtă de pe-o rețea de socializare, care înseamnă orice altceva în afară de realitate.

De Crăciun fii mai bun, fii mai împopoțonat! Du-te la rude și prefă-te că vrei să fii acolo. Ascultă certurile în familie și cum se răcește mâncarea în farfurie pentru că taică-tu nu a pus vin tuturor de la masă pentru că era prea ocupat să se certe cu maică-ta. Stai pe Facebook, Instagram, Snapchat ca să eviți o conexiune umană reală. Dar fă poze suficient de mișto încât să strângi like-uri! Asta facem cu toții de sărbători: evităm realitatea ca să strângem like-uri.

Știați că de sărbători e rata cea mai mare de crime și sinucideri? Oare de câte ori nu te-ai simțit nelalocul tău pe planeta asta chiar de Crăciun? De câte ori te-a prins Revelionul fără persoana iubită? De câte ori te-a prins Revelionul cu o dragoste neîmpărtășită? La mulți ani, 2018! Și tu stai cu un pahar, în timp ce alții stau cu sufletul lor pereche și chicotesc de zor cu gândul la viitor. Tu mai iei o gură de vin și sper ca anul ăsta să scapi de chin. Sau declin. Desigur, e și partea aia a Anului Nou când unul dintre cuplurile astea iubărețe încep să se certe pe gelozii sau pe prostiile lor de cap.

Știați că de Crăciun și de Revelion e rata cea mai mare de despărțiri și cereri în căsătorie? Ce mod ciudat are viața de-a funcționa! Unii pornesc împreună spre o viață nouă și fericită, alții salută singuri copacul de Crăciun și speră la un an mai bun, cu o inimă atât de rănită încât nicio cantitate de alcool și stimulente emoționale din lume n-o pot astupa. Mai dai un scroll și vezi familii fericite, copii îmbrăcați de părinți cu aceleași pulovere urâte cu temă de Crăciun, care scrâșnesc din dinți pentru a suta oara ca mama lor să strângă suta de like-uri la poză. Like-uri care țin loc de lipsa de pasiune din viața ei amoroasă cu tatăl lor. E ciudat câte se ascund după o poză! Habar nu ai ce dedesubturi și straturi au cele 150 de like-uri pe care le-a primit și care-i scopul lor.

Mai dai un scroll și-ți dai seama că toată lumea care dă scroll în momentul ăsta are un singur lucru în comun: singurătatea. Toți se simt singuri. Chiar și în interiorul familiei. Toți caută o validare, un clip la care să râdă și-un animăluț care să le dea speranță pe-un newsfeed gol și lipsit de viață.

”Crăciun Fericit!”, zice o voce dintr-un mesaj vocal. Dar singurul lucru fericit la Crăciunul ăsta este că se termină curând. Anul Nou o prinde și de data asta cu un zâmbet fals, pregătit de orice, o inimă frântă și senzația eternă de izolare socială, cu un iz de apartenență falsă. Anul ăsta sărutul de Anul Nou va fi tot cu un pahar cu vin. Sau de prosecco. La fel de sec ca orice experiență umană eșuată.