Anxietate de vocal: Am sau n-am voce?

Cred că e cea mai tâmpită întrebare pe care am auzit-o în viața mea, dar dacă tot mă enervează, cred că e timpul să o adresez aici. Atunci când singurul lucru pe care-l știi despre muzică este învățat din emisiunile d-alde Vocea României sau Românii Au Talent atunci chiar ai dreptul să spui: TU NU AI VOCE.

Atunci chiar te poți numi vocal coach.

Atunci sigur știi cine are voce și cine nu are voce.

E clar că tu știi că ăla a cântat cu un semiton mai sus sau mai jos decât piesa.

Tu știi tot.

Pentru că ai ureche formată urmârind cele enșpe sezoane ale reality show-ului respectiv.

Ai avut sigur profesori iscusiți, unul dintre ei se cheamă PANASONIC.

Cel mai bun profesor.

Cum spunea un amic: vocea se antrenează.

Există oameni cu un potențial vocal mai ridicat decât alții, însă sunt unii care și-au antrenat vocea în mod constant și cântă mai bine decât cei cu potențial fiindcă știu toate giumbușlucurile ca să cânte bine. Știu să respire corect, știu cum să cânte cu voce de cap, voce de piept, știu tot. Pot să atingă nu-știu-câte octave. Pot să facă orice. Oamenii ăia au investit timp și bani în vocea lor. De aceea, pot să cânte bine. Și la fel ca un instrument, cu cât îți antrenezi vocea mai mult cu atât cânți mai bine.

În cazul meu, în ultimul an m-am ocupat de vocalize și am cântat mai mult decât de obicei și am simțit o schimbare în voce. Însă, mereu am știut că nu am o voce tipică sau un potențial vocal extraordinar. Am știut că dacă-mi antrenez instrumentul, o să încep să cânt mai bine. Și în timp o să cânt din ce în ce mai bine. Însă, anxietatea unui vocalist că nu are voce vine din comentariile idioate pe care le primește uneori de la oameni cu expertiza Panasonic.

Am citit o grămadă de povești despre cântăreți/cântărețe care au fost respinși pentru că vocea lor nu e comercială. Apropo, ați auzit de Shakira? Toți i-au spus că nu are voce. Acum ce credeți că mai zic ăia? O sug în chec aia fac.

Am ureche? Am glas? Am.

 Voce există dacă există și ureche muzicală. Acolo există problema. Dacă nu ai ureche muzicală, nu ai cum să ai voce. Deși și pe aia o poți antrena. Eu cred că poți să faci orice și ideea cu ARE VOCE sau nu e relativă. Poți să spui mai degrabă a cântat bine sau a cântat mediocru. Poți să mai spui că nu i s-a potrivit vocea pe piesa respectivă. Fiecare vocalist are un anumit timbru și vocea se mulează pe un anumit stil în funcție de el. Unele piese îți pun vocea mai mult în evidență, altele nu.

Și cu greu treci peste comentarii negative atunci când încerci să-ți șlefuiești instrumentul. De acolo vine tracul, de acolo falsezi și îți tremură vocea. Creierul se blochează în cele enșpe mii de dăți în care Panasonicii ți-au zis că nu ai voce. Dar în momentele respective, cel mai bine e să asculți doar vocea din capul tău  și să cânți din toți plămânii.

Vocea e relativă, la fel ca idioții care-ți comentează aiurea. Ei rămân cu comentatul, tu rămâi cu învățatul.

Apropo, vreau să vă recomand niște vocalize mișto care-mi fac mie bine și le fac înainte de repetiții cu scopul de a-mi îmbunătăți vocea. Tot ce găsiți pe canalul Jacobs Vocal Academy prinde super bine pentru voce, nu trebuie neapărat să mergeți la canto, deși cred că o lecție pe lună ca să înțelegeți mai bine cum să vă controlați vocea e o idee bună. Tot zic că o să încep să fac la fel, dar încă îmi strâng bani ca să fac asta.

Succes la învățat chestii!

Dați subscribe la canalul meu de Youtube ca să vedeți niște clipuri cu cover-uri pe care vreau să le fac soon.

Also, check out my band Kunnstra.