3 sfaturi pentru boemii care vor să scape de blocajul creativ

Am terminat de văzut fix acum Zootopia. Poate sună infantil, dar nu mi-am găsit niciodată motivația din clipuri motivaționale sau citind cărți de dezvoltare personală. Însă, de fiecare dată când am văzut o animație m-a ajutat să-mi dau seama că trebuie să încetez să mă mai plâng și să pun mâna să fac!

În Zootopia este vorba despre un iepuraș care voia să devină polițist. Dar iepurii nu puteau să devină polițiști, doar fermieri. Iepuroaica noastră a învins stereotipul și a devenit cel mai bun polițist din secția la care a fost repartizată. Mișto outcome. Ce înveți din desenul ăsta animat ca adult? Când vrei să faci ceva întotdeauna o să existe obstacole și probleme. Ți le cauzezi singur, ți le fac alții, la sfârșitul zilei toată lumea greșește. Important e să înveți ceva din lopata pe care ți-o iei în față de la viață și, precum un iepure prins în ciment, să te zbați, să ieși afară, să te speli pe lăbuțe și să mergi mai departe.

Până de curând sufeream de un blocaj creativ. Poate oamenii creativi știu ce înseamnă asta, însă nu toată lumea lucrează sau învață în domenii creative, așa că vrea să îl explic puțin. Știi când ți-e foame, dar nu ai idee ce ai putea să mănânci? Și tot ce faci e să deschizi frigiderul să te holbezi ca vita în el și-apoi să îl închizi la loc? Mai stai puțin. Iar ți se face foame. Te ridici, te duci iar la frigider și chiar dacă e plin ochi, nu e nimic de mâncare. Ăsta e blocajul creativ. Ai chef să faci ceva creativ sau trebuie, dar creierul tău e ca un frigider care nu are nimic interesant de mâncare. Știi că ai ce-ți trebuie ca să coci o super idee sau un super proiect, dar parcă nu ai gaz în aragaz. Nu ai o pornire, nu ai o chemare.

Când scrii zilnic și toată lumea se așteaptă de la tine să ai mereu idei fresh la un moment dat îți rupi rotițele. Se epuizează. Doar nu ești un izvor nesecat de idei bune. Ești om. Dar din moment ce jobul unui om care scrie implică automat SĂ SCRII, ce faci când nu se aprinde nici măcar lumina aia din frigider?

  1. NU TE DA BĂTUT! 

Îmi spunea cineva că oamenii creativi sunt super aiuriți. Băi, da. Cei mai aiuriți oameni. Mă mir că nu mi-am pierdut capul că am pierdut de o mie de ori: cheile, buletinul, pașaportul, caiete, documente importante, telefoane, instrumente. Am uitat de întâlniri importante. Am uitat să merg la interviu. Uneori uit să mănânc. Sunt tâmpită, pur și simplu. Așa sunt construită. NU ȚIN MINTE! Să vă zic de ce. Tot ce face un om creativ e să GÂNDEASCĂ. INOVAȚIE. CEVA NOU. CE SĂ MAI FAC? AZI CE FAC? CUM FACEM CEVA MIȘTO DIN NIMIC? Și când faci asta ai nevoie din când în când de pauze. Multe pauze. Așa că dacă vezi că freci frigiderul din cap, înseamnă că e timpul să faci ceva nou azi.

Sugestii pentru oamenii uzați psihic:

  • vezi un film;
  • citește o carte;
  • ieși la o bere cu cineva interesant;
  • ieși la teatru;
  • ieși într-un loc în care nu ai mai fost;
  • pleacă de nebun din oraș, singur, nepregătit și vezi ce se întâmplă;

Cred că aș sta să dau până mâine exemple. Ideea e că în toate astea e o posibilă LICĂRIRE. Să vorbim despre licărire.

       2. LICĂRIREA

Cum recunoști licărirea? E ca o căldură în suflet. E momentul ăla când acțiunea pe care o faci nici nu mai există. Nu există camera în care ești, oamenii de lângă tine. Nu există limite și nu există nimic care să poată fi definit. Există doar ceva în interiorul tău care începe să prindă formă. Te simți foarte încărcat, ești productiv și pereții încep să se topească din toate părțile transformându-se în idei. Nu vorbesc despre acid aici. În punctul ăsta arta, sau ideile sau ce faci tu creativ începe să își croiască drum din minte unde te exprimi tu cel mai bine. În cazul meu, încep să scriu și nu mi se mai opresc degetele. E ca și cum ar avea o minte proprie.

Învață să te folosești de licărire. Epuizeaz-o. Scoate toate ideile și pune-le pe hârtie. Lasă orice faci și ocupă-te de licărire. Dă-i drumul și fii un licurici productiv.

       3. NU O LUA PE BRĂILA! 

Uneori poate că te presează timpul sau jobul. Unele zile-ți merge țeasta, altele nu. Nu poți să forțezi ideile și boemitatea că apoi dai clar fail. Și iese un pișat flambat. Dar în momentele astea cel mai bine este să îți păstrezi calmul, deși știu că toți creativii o iau razna cu impulsivitate și inutilitate existențială când îi apucă blocajul. Exemple de gânduri pe care ai putea să le ai la blocaj:

ERAM SIGUR CĂ NU SUNT BUN DE NIMIC!

GATA! NU O SĂ MAI AM O IDEE BUNĂ ÎN VIAȚA MEA!

POATE CĂ NU SUNT FĂCUT SĂ FAC ASTA!

POATE NU E DE MINE TREABA ASTA!

MAI BINE MĂ ÎMBĂT*

*insert viciu of choice here*

ÎMI BAG PICIORUL ÎN TOT! SUNT UN RATAT! NU AM FĂCUT CE TREBUIE! TREBUIA SĂ ÎNCEP MAI DE MULT SĂ FAC CE FAC ACUM! E PREA TÂRZIU ACUM!

Dacă și tu ai gândurile astea singurul meu sfat viabil este ăsta: CALMEAZĂ-TE DREQ CĂ NU REZOLVI NIMIC.

Acum dacă ai următ acești 3 pași simplu pe care eu mereu îi uit când mă apucă BRĂILA, trebuie să rezolvi și cu blocajul creativ.

Ai răbdare, pretenaș.

Apropo, recomand Zootopia. E super cheesy, dar mișto. Cui nu-i place o iepuroaică polițistă? Ușor cu glumele, zoofililor.