Când oare o să învățăm să tratăm oamenii tatuați cu respect?

Știu că poate pare un mizilic respectul pentru mulți dintre voi. Mai ales că cel mai probabil ați crescut într-o familie care a uitat să vă învețe lecția de respect, sau unde normalitatea trebuia mâncată cu lingurița de frică să nu zică lumea ceva de rău. Știți voi, genul de familie care zice că e rușine, că ce-o să zică lumea. Sau poate pur și simplu așa sunteți, nu înțelegeți niște limite ale bunului simț. Respectul se acordă oricărui gen de om, fie că vorbim de țața Floarea de la colț, sau de un om care are 100 de gauri în față, respectul nu trebuie să dispară sau să fie înlocuit de frica de diferit.

Să vă explic mai detaliat. Dacă sunteți tatuați sau aveți prieteni tatuați știți povestea asta: ai multe tatuaje și din când în când se trezește câte un nene să vă ia la investigat. Sau o gagică. Vede un tatuaj și te pune să faci piruete ca să îl admire, pune întrebări despre locuri mai indecente unde le ai, sau locuri ascunse. Și aproape poate să pară ca invadare a spațiului intim. Fiindcă acești oameni pun mână, te întorc, ridică mâneci, bluze. Bun. Despre asta vorbim acum. Despre limita dintre curiozitate și lipsă de respect.

Ăsta e doar un exemplu. Să vă arăt cum trebuie să tratați un om tatuat cu respect.

Pasul 1: Vezi tatuajul, îl admiri și taci din gură. Nu întreba ce înseamnă tatuajul. Dacă ar vrea cineva să știe toată lumea ce lupte duce, și-ar tatua exact ce înseamnă tatuajul ca să vadă toată lumea. Ce contează ce înseamnă tatuajul? Dacă nu înseamnă nimic? Dacă doar îmi plac vulpile? Eu nu te întreb pe cine de ce ai atâtea alunițe? De ce porți ochelari? De ce ai luat bluza asta roz azi? De ce ai găuri în urechi?

Nu e okay să întrebi un om tatuat ce înseamnă tatuajele lui. E o prostie cruntă. Tatuații între ei știu duda asta, de-asta un alt om tatuat o să scoată cel mult aceste întrebări către tine: Cât a costat? Unde ți l-ai făcut? Ce vrei să-ți mai faci?

PUNCT.

Pasul 2: Nu atinge un om doar pentru că e tatuat. Ai cumva impresia că dacă are tatuaje pe el e total în regulă să începi să îi pipăi tatuajele, tu, străin fiind? Eu mă apuc să-ți pipăi pantalonii să văd din ce material sunt? Nu e niciodată ok să îl dezbraci, indiferent dacă ți se pare ție că iese nu-știu-ce de sub bluză. Dacă vrei să vezi ceva întreabă. Și întotdeauna folosește te rog. Dacă un tatuat e în stare să stea în 6 ore de durere nu înseamnă că trebuie să te mai suporte și pe tine.

Pasul 3: Nu te holba ca la circ. 

Eram o dată în metrou și s-au strâns 5 oameni în spatele meu ca să se uite la tatuajele mele. Băi, dacă tot vreți să vă holbați ce ziceți de-o taxă pe minut pentru holbat? Sau poate să faci o poză? Fă și o poză când nu mă uit ca să te holbezi mai târziu acasă. Poate chemi alți 10 prieteni și stați și-mi judecați simbolistica tatuajului. Ce zici? Eu zic să nu te mai uiți la tatuajele oamenilor de parcă le iese un alien din burtă. Bănuiesc că ține de cei 7 ani de-acasă.

Pasul 4: Nu face presupuneri tâmpite. Știu că ai impresia că fetele tatuate sunt rele și se fut doar în grup sau că poți să le poștești cu toată gașca ta de prieteni, dar în realitate nu e așa. Sau poate că ai impresia că doar pușcăriașii au tatuaje sau motocicliștii, sataniștii, rockerii. Vezi ușor, barosane, cu presupunerile astea, că într-una din zilele astea s-ar putea să ai și alte surprize. Cum ar fi că există și femei sudor sau că Pământul nu e plat. Grijă mare.

Pasul 5: Tratament special pentru tatuați. Altă chestie destul de insulting e treaba cu tratamentul special. Să îi zici unui om că e diferit sau special doar pentru că are tatuaje și să îl incluzi în categoria asta tâmpită: EȘTI DIFERIT. Frate, nu. Nimeni nu e special snowflake. Diferența dintre un om fără tatuaje și un om cu tatuaje e încrederea în sine. Are încredere că indiferent câtă cerneală are pe piele chestia asta n-o să îl schimbe în niciun fel. Altceva nu există.

Acum că v-am învățat 5 pași simpli despre cum să vă purtați cu oamenii tatuați, cel mai frumos ar fi să răspândiți articolul ăsta din oricare motiv ar fi. Chiar dacă nu aveți tatuaje, dar sunteți de acord. Chiar dacă v-au tratat oamenii diferit doar pentru că aveți tatuaje.

Haide să ne calmăm cu țărănismele și să tratăm tatuații ca pe oricare alt om, nu ca pe femeia cu trei țâțe.