Cum să te acomodezi la liceu fără să pici în anturaje proaste

Viața la liceu nu trebuie să fie ca în filmele americane. Nu o să existe neapărat un grup de fete care o să urle după tine chestii și dacă urlă e clar că n-are rost să asculți. Viața la liceu o să fie învățat, părinți care te stresează, colegi care îți cer temele, profesori care te stresează, prieteni care mereu vor ceva de la tine și bunici care pun presiune. Presiunea o să vină din toate colțurile. De peste tot. Prieteni, prietenii părinților, directoare, orice faci în liceu concluzia e că trebuie mereu să fii pe placul tuturor. Sau doar așa crezi tu. Doar asta vrei tu, dar adevărul știi care e? În liceu nu trebuie să fii pe placul nimănui decât al tău.

Anturajele proaste sunt pline de oameni COOL

Acum dacă ai învățat ceva din filmele astea americane și din seriale e că toată lumea vrea să fie populară. Dar nu prin medii sau ceva important, toți vor să arate bine, să se îmbrace bine și să leșine oamenii din liceu după ei. Dacă ai face orice ca să fii plăcut înseamnă că o să stai să-i pupi pe ăștia în cur și știi ce înseamnă asta? Oamenii cool o să își bată joc de tine. O să fii papițoiul lor.

Hai, frate. Bea toată sticla asta și aruncă-te de pe sala de sport! Hai frate, cum să nu fumezi iarbă? Vai ce ratat. Cum să stai în casă vineri seara? Cum adică nu te lasă părinții să faci x și y? Ești un ratat. Ce penibil. Cum adică nu ai Snapchat? Ce fel de om nu trimite 100 de snap-uri zilnic?

Iată un exemplu de anturaj prost. Un anturaj prost ca ăsta o să te oblige să fii ca ei, să te îmbraci ca ei, să asculți aceeași muzică și să faci ce zic ei. Păi cum? Nu vrei să fii și tu cool? Păi, nu prea vrei din moment ce nu faci ca noi, nu?

Secretul e ăsta: o să fii influențat, din toate părțile, și de oameni cool, și de oameni mai puțin cool, învață să faci diferența între CE VREI TU SĂ FACI și CE TE OBLIGĂ CEILALȚI SĂ FACI.

Un anturaj sănătos n-o să vrea să te schimbe.

Cum te acomodezi în liceu

Fă-ți măcar doi prieteni și ține-te de ăia. Dacă aveți chestii în comun, indiferent cât de imbecile sau tocilare e perfect. Am avut două prietene în liceu și nu eram cele mai cool, dar am avut timp să și ies, să și experimentez experiențe noi, dar am avut și note bune. Aici se datorează cel mai probabil personalității, în cazul meu. Orgoliu și demnitatea ajută. Mai bine să ieși cu ceva în cap din liceu decât să ieși direct confuz. Să zici: wow nici nu mai țin minte ce-am făcut liceul ăsta.

Să chiulesc sau să învăț? AMÂNDOUĂ!

O să fiu sinceră și-o să zici că nu e bine să cazi în extreme niciodată. Nu e okay să fii tocilarul clasei, care nu iese niciodată în oraș, sau la un suc. Dar nu e bine nici să scoți sticla de vin din ghiozdan în timpul orei și să dai foc la harta României. Fii la mijloc. Dă-ți seama că e okay să chiulești când simți tu asta. Dă-ți seama că mai bine stai acasă și înveți vineri seara la testul ăla la Chimie și stai și-o freci în week-end decât să te trezești luni de dimineața panicat să înveți. Trebuie să înveți să fii copil. Ieși, socializează, mai deschide și-o carte. Nu poți să chiulești prin baruri toată ziua, dar nici să înveți non-stop.

Adevărul e că niciodată nu te acomodezi în liceu. O să faci prostii fără să vrei, uneori o să fii pus în situații pe care nu le poți controla. Ești adolescent și ești teribilist. Profesorii nu te învață mare lucru, trebuie să înveți singur. Și la Școala vieții, dar și la Școala Reală. Vezi dincolo de manual, caută pe Internet ceva dacă nu înțelegi. Vezi dincolo de prietenii și fii independent. Nu e nicio rețetă a succesului să nu pici în anturaje proaste.