5 motive pentru care 13 Reasons Why e cel mai real serial cu adolescenți

Pentru cei care au deschis mai târziu sursele de informare tehnologice, 13 reasons why este un serial despre adolescenți, dar nu doar pentru adolescenți, în care o gagică, Hannah Baker, decide să se sinucidă și las 13 casete în urma ei, toate dedicate fiecărei persoane din viața ei care a împins-o mai aproape de capătul prăpastiei.

Înainte să îl deschid pe Netflix nu știam ce era. Nu știam că Selena Gomez este producător, sau că e făcut după o carte cu același nume, nimic. Am dat play și n-am putut să mă mai opresc.

13 reasons why începe cu Hannah. Hannah Baker.

M-am văzut Hannah Baker direct. O fată care e pasionată de scris, de comunicare, dar care CULMEA este prost înțeleasă de cele mai multe ori. Hannah Baker este o adolescentă cu talent la scris, care nu vrea decât să își facă prieteni, să se îndrăgostească și să treacă cu bine peste perioada liceului. Cam asta vrem toți la vârsta ei. Vrem să experimentăm, să ne facem praf, să mergem la petreceri, să trecem la toate materiile, poate să excelăm la unele, să ne integrăm undeva. Poate în grupul sportivilor, sau al tocilarilor, poate în grupul fetelor populare, sau în grupul ciudaților. Nu contează, undeva să ne găsim locul.

Dar ce faci când nimeni nu te vrea în niciun loc și simți că deja nu mai exiști?

  • Majoritatea adolescenților și pre-adolescenților trec prin schimbări majore

Cam la vârsta din serial te apucă pandaliile. Fie că începi să te întrebi ce faci cu viața ta sau te îndrăgostești atât de tare de cineva că-ți distruge viața, poate la una dintre petrecerile la care mergi pățești ceva, te apuci de droguri, te apuci de băutură, decizi să faci un sport extrem. Cert e că adolescența e o vârstă ghidată de hormoni și hedonism, creierul e pun undeva în folderul ăla pe care-l denumești abia pe la 20j de ani “folder proiect final final versiunea 10”. Acum ești rebel și nu vrei să asculți de nimeni, știi tu mai bine.

Asta vedem și în serial.

  •  Adolescenții judecă și au tendința să pună etichete

Când ești copchil în pragul acneei și primelor tuleie date prin zone nebunatice vrei să te încadrezi undeva și apoi îi încadrezi și pe ceilalți în aceeași oală. Ăia sunt rockeri, ăia sunt rapperi. Dar cele mai proaste etichete pornesc de la viața sexuală. Pentru că toți ne temem de viața sexuală în secret, mai ales că na abia știm să ne sărutăm, adolescenți fiind, îi judecând pe ăia curajoși care nu s-au temut de nou și au experimentat. Curva aia. Playerul ăla sau fuckboy-ul ăla. Panarama aia. Târfa aia și-a tras-o cu jumătate de liceu. Am auzit că i-a supt-o lui Ăla în baie. Ai auzit și tu?

Asta facem în liceu pentru că suntem prostovoni.

  • Cam pe aici se întâmplă câte ceva care să ne schimbe pentru tot restul vieții

Fie că vorbim despre drame din dragoste sau drame sinistre legate de sănătate sau abuz în liceu se întâmplă ceva care să te schimbe pentru tot restul vieții. Și știi de ce? Că ești naiv. Crezi în oameni, ai ușor încredere fiindcă vrei să fii cel mai cel. Vrei să te placă toată lumea cu atâta disperare. Iar dacă nu ți s-a întâmplat ție, li se întâmplă oamenilor tăi și tot te doare.

  • Te simți copleșit

Simți atât de multe lucruri noi și ai atât de multe decizii de luat cu privire la viitorul tău încât ai impresia că orice pas greșit pe care-l faci o să îți decidă tot viitorul. Și chiar așa e. Nu ai timp nici să respiri. Părinții, rudele și apropiații te freacă din toate părțile că trebuie să înveți, să lași distracția, să te gândești la viitorul tău și tu te uiți la ce și-au construiti ei pentru ei și ți-e frică să nu ajungi ca ei sau mai rău.

  • Viol/ sinucidere/orientare sexuală

În multe seriale de adolescenți se ascund toate astea. Să zicem că poate e un coleg gay care e mai funny ca atitudine, dar niciodată o tipă care se luptă cu orientarea ei sexuală în sensul adevărat, o tipă care nu-și recunoaște nici ei orientarea.

Violul este mai comun decât credeți în rândul adolescenților. Aparent 1 din 10 fete sunt violate în timpul liceului. Oriunde m-am întors am auzit povești de la fete cu probleme asemănătoare. Iar dacă nu ești violată, sigur ești hărțuită în vreun fel de cineva, dar nu zici nimic de frică sau din diverse alte motive.

Gândurile de sinucidere apar la pragurile de vârstă, dar și din cauze patologice. Multe boli psihice încep să se manifeste acum datorită stresului și imposibilității organismului de a reacționa corect la circumstanțe noi. Nu știi cum să reacționezi la atâtea responsabilități, atâția oameni, atâta durere așa că alegi calea cea mai ușoară. Sunt rate mari de sinucidere în rândul adolescenților. Nu dispera, acum oricine are gândurile astea, însă de la a le gândi până la sinucidere e cale lungă.

Toate aspectele astea se găsesc în serial și sunt discutate și asociate cu imagini șocante ca să aibă impact asupra mințișoarei voastre. Să vă calmați dracului hormonii și să gândiți pentru voi. Nu să trăiți ca personaje de la TV sau din filme, ci să vă dați seama că orice faceți are impact mare asupra vieții voastre. Greșilile voastre sunt doar ale voastre.

Închei cu acest mesaj pentru toți adolescenții:

Băi, perioada asta o să treacă. Popularitatea nu rămâne pe viață. Băiatul ăla care te-a rănit o să fie chel și burtos când îl vezi pe stradă, la 27 de ani. Notele n-o să mai conteze. Peste ani și ani o să te uiți la perioada liceului ca cea mai ușoară perioadă din viața ta. Fii tu și ține-te de carte, ieși din când în când și fă ceea ce simți, fără să îți pese de ce zic ceilalți de cum te îmbraci, cu cine alegi să faci sex și ce muzică asculți. Fii tu și ai grijă de tine în primul rând.

Iar dacă aveți gânduri negre, vorbiți cu cineva. Nu țineți în voi.

Recomand serialul din suflet tuturor celor care sunt în liceu și li se pare că viața lor e grea sau chiar oamenilor care au trecut de perioada liceului.

13 Reasons Why 100% real.

Am plâns.

Am râs.

Am tremurat. 

Am fost inspirată.

Am plâns iar.

PLUS CĂ ARE UN SUPER SOUNDTRACK.

Vă las cu trailer-ul dacă nu v-am convins.