Ești mai puțin lady dacă înjuri?

Să vă zic o mică poveste. E nițel futută, dar de ce să cenzurăm totul? Când eram la grădiniță, bunicul meu avea un pick-up, la care ținea ca la ochii din cap. La acel pick-up asculta muzică populară și lăutărească veche, de pe vinyluri. Copil fiind, pick-up-uri stricam. Într-o zi am vrut să pun un vinyl în pick-up, dar am făcut eu ceva și-a sărit un țumburuș. Pe scurt: s-a dus dracu’. Eram distrusă! Știam că bunică-miu o să mă omoare, dar la ce s-a întâmplat nu mă așteptam.

Ajunsese acasă de pe teren, e topograf și făcuse niște măsurători la un apartament. Ne-am pus la masă, am mâncat și a început să îmi povestească. A dat drumul la radio, și-a prăjit un cârnat, a făcut o salată de varză și eu tăceam mâlc. Părea suspicios, dar nu voiam să găsesc un moment neprielnic să-i zic. Oricum ar fi aflat când ar fi mers în dormitor să doarmă de prânz.

Când să-i zici? Doar i-ar sări cârnatul din gură cu gândul ăla. Dacă se îneacă și moare? Atunci chiar că ai futut totul. Îi torni bere, îi zâmbești, dar cuvintele nu-și găsesc ieșirea din gura și mintea ta. A terminat berea, a terminat salata de varză. Mintea mea era tot varză. Scenarii diferite mă panicau din ce în ce mai tare.

Asta e. Acu o să afle singur.
Intră în cameră și următoarele cuvinte îi ies pe gură: ANA-MARIA, FUTU-ȚI DUMNESCRIȘII MĂ-TII! MI-AI FUTUT PICK-UP-UL!

În momentul ăla lumea întreagă mi s-a deschis în direcția înjurăturilor. Familia Gheorghe a dat drumul la cazanul cu înjurături. Atunci s-a distrus microuniversul meu de cuvinte frumoase, unde cel mai urât cuvânt pentru mine era “proasto”.

De acolo am mai auzit cele mai multe scăpări la taică-miu când se certa cu oamenii la telefon. Și e clar că înjurătura cea mai folosită de el a fost: CE PULA MEA? DU-TE ÎN PULA MEA! PLEACĂ ÎN PULA MEA! Pula mea.

Bunică-mea cea mai cuminte din ecuația asta: FI-RA-I TU SĂ FII!

Mama are o paletă interesantă de înjurături când o supăr, în special că e moldoveancă. Nu mai înțelege nimeni ce zice la nervi. Dar să nu deschidem subiectul ăsta că mă dezmoștenește dracu’. Nu vrei să enervezi o mamă moldoveancă, crede-mă. Te fute la perje instant. HEH. Știu și eu un regionalism.

Să ajungem la subiectul meu principal de discuție. De câte ori nu ai auzit: femeile/fetele nu ar trebui să înjure?  Sau preferata mea: NU SE CADE PENTRU O DOMNIȘOARĂ SĂ AIBĂ ASEMENEA LIMBAJ. 

Să înțeleg că nu am voie să mă exprim liber, în pula mea?

Trei lucruri:

  1. Gradul meu de inteligență și finoșenie nu se măsoară în cât de mult înjur.

Indiferent dacă înjur sau nu, nu ar trebui să afecteze în niciun fel pe oamenii din jurul meu. Da, înjur, pentru că sunt un om care se exprimă liber, fără bariere. Iar cu cât te cenzurezi mai mult cu atât îți ucizi spiritul mai mult.

Full disclosure: Atâta timp cât nu te apuci să urli PULA MEA în timpul unui interviu, sau o ședință cu șeful și toți colegii tăi. 
      2. Trebuie să știi când să înjuri și când nu.

Îmi spunea cineva că limba română chiar e un izvor nesecat de înjurături. 

Să vă dau câteva exemple de înjurături amuzante pe care le-am auzit de-a lungul vieții mele:

Fută-te-ar soarele.

Moaș’-ta pe gheață.

Ceapa mă-tii.

Băga-ți-aș sârmă în nas.

Futu-ți dumnescrișii mă-tii.

Nu poți să înjuri la prima întâlnire. Nu poți să înjuri când îi cunoști părinții. Nu poți să-ți înjuri părinții sau profesorii sau bunicii. Poți în schimb să-ți fuți în gură prietenii când nu îți dau banii niciodată înapoi, când te trădează sau când sunt atât de proști cu viața lor încât au nevoie de o înjurătură bună ca să-i trezească din somnul cel de moarte al creierului.

      3. Învață când și cu cine să-ți permiți.

Cum ziceam nu poți să-i zici maică-tii: FEY, PROASTO, E MÂNCAREA RECE ÎN PLM!, dar poți să-i zici asta prietenei tale cele mai bune, evident, în glumă.

Cum și cât înjuri nu te schimbă pe tine ca femeie. Fă ce vrei tu, fata mea, dar ai grijă când și cum. Una e să ai gura spurcată, alta e să fii chiar nesimțită și lipsită de empatie.

Acum că am terminat discuția despre înjurături și v-am dat porția de Gheorghe pe ziua de azi, ia să îmi ziceți voi mie ce înjurături cunoașteți, mai colorate așea?