Despre shopping-ul de haine vintage: Proprietara unui SH ne spune 5 secrete mișto

Dacă ești din Crângași, probabil că ai trecut de câteva ori pe lângă second-hand-ul ăsta. Asta dacă nu ești client fidel deja. Second-ul este situat la câțiva pași de trecerea de pietoni care desparte Constructorilor de Calea Crângași, lângă un amanet și un magazin cu totul la 10 lei. Când intri miroase cumva ca la mama acasă, a căldură sufletească și zâmbete. Intri, cumperi de sume modice și la final proprietara îți urează o zi bună și-un simplu: Te iubesc.

15909078_1191703464246808_653762395_o

Magazinul e mic, dar are de toate: de la blănuri naturale, la fulare, costume de schi, pulovere, haine de bebeluși, echipamente sportive, costume de Halloween, genți, curele, pantaloni, tot ce-ți trebuie și ce nu-ți trebuie. Un om care nu frecventează second-uri ar putea să-l confunde cu un magazin de haine și obiecte vintage, sau chiar unul de blănuri reduse, cu mici defecte.

În zilele cu marfă nouă e full magazinul, nu ai loc să te uiți la un pulover, la o geantă de piele. Trebuie să-ți aștepți rândul printre tinerii, îmbrăcați fashion, însetați de haine unice și mișto cu care să se laude la prietenii lor. Iar în zilele cu reduceri, te mai înghiontești cu câte-o babă, cu câte-un tânăr corporatist în căutare de o nouă ținută office, sau chiar un actor sau angajat la teatru sau operă.

O să o numim pe proprietară tanti Maria. Tanti Maria povestește cu veselie în glas, cu pasiune despre cum e viața unui proprietar de second-hand.

“Am magazinul de 7 ani în Crângași, dar l-am mai avut în alte două locații. În total sunt în domeniu de 17 ani și pentru mine e o plăcere, sunt mulțumită. În viață trebuie să faci ce-ți place. Banii acum sunt, acum nu mai sunt.“

Și eu l-am descoperit de un an, unde am fost în tot timpul ăsta?

 1. În zilele în care băgăm marfă vin oameni de foarte bună calitate, nu bătrâni, cum crede toată lumea.

“Cea mai mare prostie să crezi așa ceva. 70% dintre ei sunt tineri, nu bătrâni. Toată lumea vrea haine unicate. De calitate. Majoritatea par foarte interesați de modă, vintage sau sport. Avem multe persoane care își iau echipamente sportive de la noi. Dar sunt și tineri care se îmbracă office, mai ales cei veniți din afara Bucureștiului, care lucrează în corporații vin și cumpără de la noi. Vin oameni de la operă, de la teatru, ba chiar din corporațiile mari. Mulți iau pentru recuzite, piese de teatru.

 1. Decât să dai 100 ron pe un tricou, dai 8 lei la mine.

15878133_1191700910913730_1471420137_o

Avem aproape toate brandurile în magazin. Zara, Nike, Chanel, H&m, Tomi Hilfiger, Armani. Cam tot ce-ți dorești și sunt originale, ba chiar ediții vechi, de colecție. Aici nu ai dubii că îți iei haine din Europa și sunt fake-uri. Ca în Dragonul Roșu. Vin din străinătate, cu preponderență din Anglia și Germania. Există o protecție a consumatorului foarte bine pusă la punct. În Anglia sunt o grămadă de sh-uri, dar eu prefer Germania pentru că sunt niște prețuri mai mici la vânzare.

 1. Toată lumea negociază. Mă mir că nu ai negociat tu până acum.

Negociem când avem reduceri, dar depinde și de cantitatea de marfă pe care o iau. Dacă vine cineva de la un teatru care cumpără de 4000 de lei haine e normal să îi fac o reducere mare. Eu, spre exemplu, bag marfă din 4 în 4 zile. Am 2 zile la jumătate de preț și o zi la 2 lei și ziua aia e cam zi de golire. Că dacă stai mai mult de 2 săptămâni cu aceeași marfă în sh, se plictisește clientul de ea. Nici nu se fură. Mă cunoaște lumea și la mine se cere, nu se fură. Dacă cineva vrea ceva, îl dau și aștept să îmi dea banii când îi are. De atâția ani, în cartierul acesta mic, cunosc clienții.

 1. Sh-ul e o fabrică de făcut bani pentru multă lume

Am avut în magazinul din Calea Victoriei și Iancului niște cazuri unde veneau creatori de modă. Le cumpărau ieftin de la noi și le rebranduiau ei. Se cumpără de aici, se recondiționează, se pune într-o cutie cu design frumos și i se pune fundă și gata. Spală, calcă, pun un brizbriz și gata e făcut de el.

 1. Mitul că hainele de la second-hand sunt murdare e o tâmpenie

Hainele mele vin dezinfectate. Lucrez chiar cu o firmă să le dezinfectez. Se primesc hainele, se dezinfectează la temperaturi de 90 de grade cu prafuri speciale. Am clientă medic dermatolog care și-a crescut copilul cu haine de la noi. Există și second-uri cu haine mai puțin curate, dar te mai uiți și la fața omului.  Unii iau de la tomberoane, iau de la ușile oameni, le spală și le aduc în țară. La mine nu e cazul, sunt maniacă puțin cu lucrurile curate. Oamenii iau haine de la mine fiindcă multe vin direct cu etichetă. SH nu înseamnă neapărat purtat, murdar.

Ce preferi sh sau mall? Soțul meu și-a cumpărat o pereche de blugi din mall și după două purtări i-a făcut chiloți albaștri.”

Pe final am rugat-o să îmi vorbească despre ce vrea și să-mi dea o concluzie.

Regretă că a deschis un second-hand?

“Eu am renunțat la farmacie să deschid second-ul ca să pot să mă îmbrac bine și ieftin. Nu regret fiindcă am avut parte de evenimente frumoase. Spre exemplu, o întâmplare amuzantă a fost una cu o clientă care a cumpărat o bluză de la noi. Asta s-a întâmplat chiar în primul an în care am deschis și apoi, la vreo 3 ani după, a venit și fusta din compleu. Ne-am amintit amândouă și ne-am bucurat.”

Am ieșit din magazin toată un zâmbet fiindcă ăsta e sentimentul pe care îl am de fiecare dată când văd gresia în pătrățele galbene și portocalii. Simt că mă duc într-un dulap al unei rude foarte fițoase și îndepărtate și-mi aleg din hainele ei. Apoi fac parada modei prin casă și-mi imaginez cum o să fie viața mea când o să fiu mare. Acum sunt mare și asta e viața mea. Nici eu nu regret.

Comments

 1. Dana says:

  Ne poti da si adresa? Puppy eyes?

  1. Ana Maria says:

   Nu știu cum să explic mai bine decât în articol. E pe partea cu Giorgi, pe prelungirea Calea Crângași, după PetShop și înainte de amanet.

 2. Ioana says:

  Chiar nu am stiut de magazinul acesta. Eu ma duc destul de des la magazinele Monda (https://monda.ro/). Acolo gasesc mereu cate ceva, dar nu strica sa mai incerc si alte magazine. Multumim de informatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *