Să respecți sau să nu respecți dresscode-ul de la o petrecere?

Cred că am văzut în online discuția asta de un milion cinci sute de ori (haha, am scris cu litere). Unii că trebuie să o respecți, că altfel de ce există? Alții că e mai mișto să freci regulile cum vrei, că nu contează ce zic ei acolo. Evident că eu o să fiu Gică Gică Contra, un fel de MetaGică. Să lămurim niște treburi despre dresscode mai întâi.

Ce este dresscode-ul?

Știți când vă invită lumea uneori la petreceri, fie ele de la muncă, fie un party într-un club, fie un eveniment mai exclusivist și acolo jos, în colțișor scrie: Dresscode- Elefanți Roz? Ați văzut sau nu citește nimeni invitațiile alea?

Acea SUGESTIE că nu vreau să o numesc mai mult, că apoi o dăm în uniformă, se referă la cum ar trebui să te îmbraci în seara evenimentului ca să arătați toți ca o turmă de neinspirați fără țeastă. Toată lumea la blug? Super. Toată lumea sclipici? Superb. Mai știți în școala generală cât de tare urați uniforma? Iată că la adulți e dresscode.

Exagerez acum. Dresscode-ul e pus ca să nu vină trei oameni la costum și doi la blugi, indiferent că oricum asta se întâmplă. Dar ceea ce vreau eu să subliniez este că dresscode-ul nu este obligatoriu. Este o sugestie. Un nice-to-have, ceva care ar ajuta organizatorii să facă o temă mișto. Nu te obligă nimeni să te prezinți ca acolo, doar că bunele maniere zic să fii politicos și să rămâi cumva în temă.

De ce se interpretează prost? 

Haideți să vorbim despre ăia întârziați vestimentar. Am fost la un party de curând unde tema vestimentară era: GLAMOROUS. Așadar, dragii mei au înțeles că trebuie să se îmbrace ca la operă, cu blană pe umăr, rochie de gală și poșeta aia mai scumpă, primită din Dubai, cu pantofi de designer. Băi, dacă ar exista un loc unde să poți să faci un soi de research înainte să ieși din casă. Dacă ar exista o bibliotecă virtuală cu toate informațiile din lume, care să te ajute să nu te faci de râs ca o suricată prinsă de furtună. Ah, stai. Există. Se numește Google, sau Goagăl pentru voi.

Căutați acolo ce înseamnă dacă nu sunteți sigur. Nu e vreo rușine că nu toată lumea e familiară cu termenii tâmpiți folosiți de ăia care fac invitațiile. Găsiți pe Pinterest o tonă de sugestii. Imposibil să nu aveți ceva remotely close prin garderobă.

De ce nu ar trebui respectată 100%?

După cum am spus mai sus, dresscode-ul nu e uniformă și nici obligatoriu. Am fost la event-uri și am văzut fenomenul ONE OF US NEEDS TO CHANGE.

Ce înseamnă One of us Needs to Change? Cel puțin 3 gagici îmbrăcate la fel care se uită o milisecundă una la cealaltă, se urăsc un pic și gândesc fix asta ONE OF US NEEDS TO CHANGE (una dintre noi trebuie să se schimbe de haine). Ei, asta se întâmplă când respecți dresscode-ul întocmai. Dacă scrie HAINE AURII nu te duce chiar îmbrăcat/ă din cap până în picioare în auriu că sigur o să mai fie vreun isteți cu idee d-asta SUPER creativă. Joacă-te că d-aia ai creier, pune niște inserții aurii și îmbracă-te cum vrei. Poate cineva să zică ceva de faptul că nu ai respectat tema? AI AURIU PE TINE. Deal with it.

Distrează-te și pișă-te pe reguli

Băi important e să fii tu, indiferent că tema e smart casual sau punk. Nu poți să fii decât un cameleon care-și adaptează dresscode-ul la stilul propriu, că în rest bate la ochi și-o să arăți penibil. Cam asta e ideea cu dresscode-ul. O SUGESTIE. NU O UNIFORMĂ.

O repet ca pe-o mantră ca să înțelegem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *