Şi fetele pot: Elena e arbitru de rugby

Am avut deja primul articol din seria #şifetelepot, dar să abordăm lucrurile şi dintr-un unghi mai…sportiv. Am luat-o la întrebări pe Elena, care abia a terminat liceul, şi e arbitru de rugby.

Da, aţi înţeles bine. Arbitru de RUGBY!

Dacă nu ştiţi ce face un arbitru de rugby, să vă explic:

  • pregătiri înainte de meci: verifică jucătorii, echipamentul, se asigură că jucătorii principali ştiu regulile, informează ajutorul de arbitru sau ajutoarele despre ce au de făcut pe teren;
  • pregătiri în timpul meciului: practic e judecătorul meciului, observă dacă sunt respectate regulile de joc, ţine scorul, cronometrează meciul, dă permisiunea jucătorilor să părăsească terenul;
  • după meci: comunică scorul şi face un raport cu jucătorii care au primit timeout în timpul meciului;

Nu sunt toate atribuţiile unui arbitru, dar aţi înţeles voi.

Povestește-mi un pic despre ce faci tu cu viața ta.

De curând am absolvit liceul, mai am două probe de BAC şi tot ce îmi doresc e să se termine cu bine ca să intru la o facultate şi să continui să fac ceea ce îmi place, adică să arbitrez.

Care a fost cea mai nașpa reacție cu privire la meseria ta?

Nu pot să spun care a fost cea mai naşpa reacţie pentru că toate se aseamănă şi le-aş putea descrie simplu: stupefacţie totală :)).  În momentul în care spun că arbitrez, pe faţa oamenilor apare un zâmbet şi, evident, următoarea întrebare e ‘’Ce arbitrezi?  Fotbal, handbal?’’ ‘’Rugby!” şi brusc dispare zâmbetul.

Dacă se poate, ia spune cum decurge o zi din viața ta muncitorească?

11652038_830711260339523_1751531288_n

Pregătirea meciului începe cu o seară înainte, atunci când îmi fac geanta pentru a doua zi. Pregătirea unui arbitru nu ţine doar de cea fizică, ci şi de cea psihică. A doua zi ajung la stadion cu cel puţin o oră şi jumătate înainte de începerea meciului. Când vine vorba de meci, sarcinile se împart într-o brigadă, fiecare ştie clar ce are de făcut. Treaba mea de arbitru este să fiu la centru și să mențin un echilibru.

Care sunt cele mai mari provocări din meseria ta?

11655161_830711473672835_1800545213_n

Meciul, în sine, e o provocare. Eşti pus în mijlocul a treizeci de jucători, plus antrenori, plus tribune, şi tu eşti ăla care ia toate deciziile. Trebuie să ai încredere în tine, în colegi, ca la final să poţi pleca cu capul sus.

De ce crezi că există preconcepția asta tâmpită că fetele nu sunt în stare să facă meseria X și Y și că bărbații ar face-o mai bine?

Preconcepţia asta a existat dintotdeauna şi, din pacate, la unii încă există. Cred că ţine doar de mentalitatea fiecăruia. Femeile nu pot face asta şi asta…Eh, la naiba! Dă-ne şansa să facem asta, şi asta şi poate o facem mai bine decât unii dintre barbati! De unde atâta siguranţă pe ceva ce nici nu ai încercat?

 Ce ziceţi, mă?

Pot fetele?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *